Seiklusrikkalt läbi aasta!

Monday, June 30, 2014

III vahetuse teine päev: Loome- ja ökopäev 29.06.2014

Nii nagu laagri teisedki päevad, algas ka loome- ja ökopäev virgutava võimlemisega, seejärel tubade koristus ning võis rivistusele liikuda, kus seekord heiskas lipu Theodor. Rivistuselt oli aeg edasi liikuda sööklasse, kus meid seekord ootas imemaitsvad hommikuhelbed ja võileivad. Kõhud täis, kogunesime seminarimaja ette, et ennast gruppidesse jagada ja tegevustega peale hakata. 

Tänasesse päeva mahtus 4 erinevat töötuba, milleks olid: näpuvärvidega kaartide meisterdamine, sõbrapaela tegemine, kuidas metsas ellu jääda? ning lisaks saime kuulda India ja Hiina kultuurist, mida tutvustasid meile vabatahtlikud antud riikidest. Kasutades näpuvärve oli kõigil võimalus teha kaarte kallitele inimestele. Välja tulid väga vahvad ja värvilised kaardid. Sõbrapaela tegemine, mis osutus väga populaarseks, sooviti ka mõni teinekord teha. Nüüdsest kaunistavad meie laagriliste randmeid kaunid käepaelad, mille tegemiseks kasutati erinevaid tehnikaid. Metsas ellujäämise tõdesid kuuldes, said noored meisterdada endale ka sõnajalajuurtest vahvad kaelakeed. Käeliste tegevuste vahele oli noortel ka võimalik kuulda kahe maa kultuure - India ja Hiina, mida tutvustasid vabatahtlikud nendest riikidest. Sellesse töötuppa mahtus erinevaid küsimusi, pilte kui ka tantsimist ja naerukilkeid.

Kõigi nende vahvate töötubade vahele jäi ka lõuna, kus meile pakuti imemaitsvat makaronisalatit ja energiat andsid veel karamellikommid. Peale selle oli lõunal ka siesta, kus kõigil oli võimalik puhkehetkeks, et õhtul jälle värske olla. Kui aga kõik töötoad olid läbi käidud, oligi päev juba õhtus ning meid ootasid keedukartulid viinerikastmega ning porgandi-ananassisalat. Kõhud jälle täis, liikusime õhtusele rivistusele, kus seekord langetas lipu Kevin. 

Rivistuselt liikusime edasi õhtusele üritusele, milleks seekord oli “Moešhow - loodus", nägime mitmeid armsaid etteasteid ja vaeva oli nähtud palju. Etteasted vaadatud, pidasime maha väikse disko ning liikusime tagasi oma majadesse, et end magamaminekuks valmis panna, sinna sisse kuulus ka pirn ja juustusai, et kõht öösel tühjaks ei läheks.


                                           
                                                 Tantsulõvid India kultuuri pooltunnil :)




                                               Moeshow vahvad osalejad oma kostüümides!

Sunday, June 29, 2014

Laagrisuvi 2014 III vahetus - meeskonnatööpäev (28.06.2014)

Täna, 28.juunil, algas Taevaskoja noortelaagris kolmas vahetus, milles osalevad noored vanuses 7-14 eluaastat. Juba umbes poole kümne ajal saabusid esimesed laagrilised ja laagrimaja ümber sai kuulda laste naeru ja sagimist. Noorte silmades oli märgata suurt ootusärevust järgnevate laagripäevade suhtes.
Kui enamik laagrilisi oli kella 12ks kohale jõudnud, alustasime oma päeva nagu alati – tutvusime toakaaslaste, teiste laagriliste, laagri territooriumiga, rääkisime tuleohutusest ja sõlmimise kokkuleppeid, et kõik tunneksid end laagris võrdselt ja hästi. Samuti on seekord võimalus luua sõprussuhteid kahe vabatahtlikuga Indiast ja Hiinast.

Esimese laagripäeva lõunapoolik möödus väga edukalt – mahutasime sinna mitmeid nime- ja meeskonnatöömänge, kuid jõudsime joonistada ka tubadele iseloomustavad plakatid. Päeva esimene pool möödus linnutiivul ning enne, kui arugi saime, lähenes kell juba kahele.

Veidi enne kella kahte toimus selle laagrisuve avamine ja esimene laagrilipu heiskamine. Selle au sai seekord endale Valeria, kes jõudis laagrisse esimesena. Laagri avasõnad lausus laagrijuhataja Anni, kes tervitas kogu laagripere. Seejärel tutvustas ta kasvatajaid, kelleks selles laagrivahetuses on Egert, Anu, Tiina, Agne, Helen, Katrin ja Airi. Pärast seda sai sõna laagri vanemkasvataja Kaisa, kes rääkis lähemalt, mis järgneva nädala jooksul noori ees ootab. Kui vajalik info oli kuulatud, suundusime lõunasöögile. Maitsev hakklihasupp ja kompott vahukoorega täitsid kõigi kõhud.

Esimesel laagripäeval oli teemaks meeskonnatöö ning pärastlõunat sisustasid erinevad mängulised meeskonnatöö tegevused, mis pakkusid noortele rõõmu ja kilkeid sai kuulda üle kogu laagri. Aktiivsed mängud olid lõbusad ning tegid noorte kõhud jälle tühjaks.

Kell seitse ootas meid õhtusöök, milleks oli riisi-köögiviljaroog sealihaga ja millele lisas palju värvi suvesalat. Kui taldrikud puhtaks söödud, siis sai veel suuri punaseid õunu.

Enne õhtust rivistust panime end soojalt riidesse, et sammuda rivistusele ja laagrilipu langetas seekord Helena. Seejärjel seati oma sammud Suure Taevaskoja poole, kus mängisime "usaldustunnelit" ja kus noored andsid ka laagrivande. Selle rituaali käigus said lastest täieõiguslikud Taevaskoja laagrilised.

Esimene päev Taevaskojas jõudis ruttu lõpule. Endalegi märkamatult oli kätte jõudnud aeg, et minna pesema ja magama. Veel enne seda said noored sööklast kohukest ja võileiba, et unne suikuda täis kõhuga. Kell üksteist vaibus jutuvadin Laagrimajas ning öörahu saabus. 

Wednesday, June 25, 2014

II vahetuse viimane laagripäev: Soovidepäev (25.06)

Viimast laagripäeva alustasime hiljem kui tavaliselt ehk umbes kell 9. Laagriliste rõõmuks jäi igahommikune võimlemine ära, seega oli lastel rohkem aega nii ennast kui ka tuba korda teha. Hiljem kogunesime rivistusele, kus lipu heiskas sünnipäevalaps Maarja-Liis. Lisaks kuulutati välja Agnese ja Gabrieli kandidaadid, kes pidid päeva jooksul ülesandeid täitma. Peale seda suundusime hommikusöögile, milleks oli müsli šokolaadiga ja võileivad. Hiljem kogunesime seminarimaja ette, et teha tegevusi, mida laagrilised olid soovidekasti kirjutanud. Osa inimesi läks mängima jalgpalli ja pioneeri ning osa läks nukke ja käepaelu meisterdama. Aja möödudes tahtsid mõned laagrilised mängida ka laptuud. Lõunasöögiaeg jõudis kiiresti ning oligi aeg sööma minna, milleks oli aurav kanasupp ning magustoiduks karamellkisell keedisega. Kõhud täis algas siesta, mil nii mõnedki puhkasid. Pärast seda laagrilised mängisid luurekat, samal ajal kui osad kaunistasid õhtuks saali. Siis oligi kell juba 19, mil mindi õhtusöögile, milleks oli guljašš keedukartulitega. Hiljem suundusime rivistusele, kus lipu langetas teine sünnipäevalaps Karl. Pärast seda algas õhtune tegevus, milleks oli Agnese ja Gabrieli valimine. Kandidaatideks olid: Johanna Maria ja Lee Ann; Janeriin ja Kert; Heliise ja Karl; Bertha ja Oliver; Maarja-Liis ja Kevin ning Krisliin ja Martin. Algul esitleti ülesandeid, mida nad pidid tegema päeva jooksul ehk Gabrielile lipsu tegemine, Agnesele lillekimbu valmistamine ja armastuskirjade kirjutamine. Pärast seda pidid paarid täitma rida ülesandeid: näitama koos talenti, joonistama üksteist, tantsima ja kasvatajad naerma ajama. Kui etteasted tehtud läks žürii otsustama, kes on Agnese ja Gabrieli tiitli vääriline. Ootus oli õnneks lühike ning II vahetuse Agnes ja Gabriel olid Heliise ja Karl. Pärast seda jagati tänukirju laagrilistele ja hiljem toimus disko. 

II vahetuse 6. päev: ökopäev (24.06)

Kuues huvitav laagripäev kandis nime ökopäev. Hommik algas seekord viie ringi jooksmisega ümber seminarimaja. Uni silmist pühitud, toad korras ja end korda seatud läksime rivistusele. Pärast rivistust oli aeg hommikust süüa, milleks oli maitsev neljaviljapuder moosiga ning jällegi sai kõrvale teha võileibu.
Pärast sööki kogunesime seminarimaja ette. Mõlemad majad lugesid end neljaks ning tekkis neli gruppi. Esimene ja teine grupp läksid seminarisaali, kus sai valmistada riidest nukke, munakarpidest huvitavaid asju ning rämpspostist lilli. Grupid kolm ja neli aga läksid kasvataja Martini ja Egertiga terrassile. Kolmas ja neljas grupp pandi kokku ja jagati omakorda kuueliikmelisteks gruppideks ning siis saigi alustada ökoviktoriiniga. Pooleteise tunni pärast vahetati tegevusi.
Pärast seda, kõhud tühjad, suundusime lõunasöögile, milleks oli imemaitsev kartuli-vorsti vormiroog ja magustoiduks kohupiimakook. Seejärel oli aeg siesta ajal veidi puhata ning õhtuseks moesõuks kostüüme valmistada.
Pärast siestat kogunesime seminarimaja ette, kus meid jagati kolme gruppi: õhtusel moesõul esinejad, riidest nukkude lõpetajad ning noored, kellel polnud midagi teha. Moesõul osalejad läksid koos kasvataja Alice’iga harjutama lavakõnnakut. Töötoas osaleda soovijad läksid koos kasvataja Sandra, Liisi ja Raidiga. Kõik ülejäänud läksid koos Egertiga, kes ei jätnud kedagi niisama istuma. Lõpuks lähenes kell seitsmele, mis tähendas, et oli aeg õhtusöögiks, milleks oli väga hea Kurzeme stroogonov keedukartulitega.
Pärast õhtusööki langetas lipu Markus. Seejärel algaski moesõu, kus sai näha laagriliste loovtööd. Kõik riided ja ehted olid öko, olgu nad siis looduslikust või tehismaterjalist. Hiljem, kui moesõu läbi, toimus disko, pärast mida läksime ootele, milleks oli sai pähklikreemiga ja köögiviljad dipikastmega.
Pärast oodet kogunesime õhturingi, kus igaüks pani kirja Agnese ja Gabrieli kandidaadid. Ja lõpuks oligi aeg öörahuks, jäädes põnevusega ootama homset soovidepäeva.


Ikka Taevaskoja laagri reporterid Anette ja Emili

Tuesday, June 24, 2014

II vahetuse 5. päev: Elamusmängude päev (23.06)

Tore ja põnev elamusmängude päev algas virgutava hommikuvõimlemisega ning peale seda suundusime tube koristama. Toad korras sammusime rivistusele. Lipu heiskamisega alustas laagripäeva Kert. Edasi suundusime hommikusöögile, milleks täna olid hommikuhelbed piimaga ja kõrvale sai teha maitsvaid võileibu. Peale seda läksime jalgpalliplatsile, kus võtsime suure ringi ning tegime pingviinide olümpiat (ujusime, jooksime, suusatasime ning hüppasime üle tõkete). Olümpia tehtud jagasime kõik neljaks ja mängisime meremeest, mis oli väga lõbus. Siis jagati meid niimoodi, et igaüks võttis kotist ühe kommi ning samasugused kommid saanud inimesed moodustasid grupi. Tekkisid kuus gruppi: Krabid, Dragon’O, Lillad Draakonid, Pirnball, Punane Draakon ja Draakon. Igaüks liikus ülesande juurde, mille kasvataja oli esimeseks neile välja valinud. Edasi käis liikumine erinevatesse tegevustesse nii, et vaadati, kus tegevus on vaba. Kell pool 2 kogunesime kõik seminarisaali, kus öeldi meile punktisummad ning saime anda tagasisidet. Selgus, et kõige rohkem punkte (429) sai võistkond Krabid, aga muidugi olid kõik väga-väga tublid. Kõik kõhud tühjad, läksime lõunasöögile, milleks oli täna imemaitsev frikadellisupp ja magustoiduks maasikakisell kohupiimakreemiga. Siis oli aeg puhkuseks. Saime siesta ajal tund aega puhata ja magada. Peale siestat hakkas päevane tegevus. Valimistega tekkisid 4 võistkonda, kellega hakkasime mängima luurekat. See oli väga huvitav ja iga võistkond suutis välja mõelda oma strateegia. Vastavalt kapteni antud korraldustele sai olla kaitsja, luuraja kui ka ründaja rollis. Õhtusöögil täitsid meie kõhud grillvorstid, mille kõrvale sai tõsta kartuli-munasalatit või suvesalatit. Peale õhtusööki seadsime sammud taaskord rivistusele. Lipu langetas seekord laagriline Toomas. Peale rivistus oligi aeg õhtuseks ürituseks, milleks täna oli anekdootide, näidendite, muinasjuttude ja muu sellise õhtu. Nägimegi tänapäevaseid muinasjutte, näidendit röövlitest, kuulsime anekdoote, luuletust kasvatajatest ja isegi räppi kasvataja poolt. Kui kõik esitused said vaadatud algas disko. Pärast diskot võtsime oma sammud jalgpalliplatsile, kus oli ka lõkkeplats. Peagi süütasime Jaanilaupäeva lõkke, kus ümber sai sõpradega juttu rääkida ning hiljem palli mängida üheskoos. Jaanipäeva eelõhtul algas öörahu tund aega hiljem ning vaikus saabus majja südaöösel.





Monday, June 23, 2014

II vahetus 4. päev: seiklus- ja loomepäev (22.06)

Ilusa päikselise hommikuga algas neljas päev, milleks oli jällegi seikluse- ja loomepäev, et kõik grupid jõuaksid ikka nii sisemised kui ka välimised tegevused ära teha. Alustasime jällegi hommikuvõimlemisega, kus kõik said liigutusi ette näidata. Pärast seda tubade koristus ja saigi rivistusele minna. Lipu heiskas seekord Mattias. Muidugi oli vaja ka hommikust süüa ning suundusimegi sööklase, kus ootas meid mannapuder moosiga ja võileivad.
Pärast hommikusööki kogunesime jälle seminarimaja ette, et end uuesti samadesse gruppidesse jagada ja tegevustega peale hakata. Nüüd said grupid end proovile pannna tegevustega, mis eile tegemata jäid. Kõhud tühjad, suundusime lõunasöögile, kus meile pakuti maitsvat borši hapukoorega ja õuna-saiavormi piimaga.
Pärast lõunat sai rahulikult puhkama heita, sest oli siesta aeg. Pärast seda oli jällegi aeg tegevusteks, kus gruppidel käimata jäi. Kui kõik töötoad olid kõigil läbi käidud, oligi päev juba õhtus ning meie kõhtu täitisd ahjukartulid, kalapulgad ja salat.

Seejärel liikusime õhtusele rivistusele, kus lipu langetas Killi. Tänaseks õhtuseks ürituseks oli tantsumaraton, mis pani kogu rahva tantsima. Üksteisele näidati ette vahvaid tantsuliigutusi tuntud lugude järgi nagu näiteks tibutants, macarena, jumpstyle, waka-waka, chacha slide, lambada ja nossa-nossa. Sellele järgnes vägev disko ning peale seda täitis meie kõhud õhtuoode, milleks olid viineripirukas ja jogurt. Edasi hakkasime sättima juba magamaminekuks, et järgmisel päeval ikka värske olla.

Toa nr 13 poisid teenisid toa korrushoiu eest 5+, sest nende toas oli see väike ekstra.

Saturday, June 21, 2014

II vahetus 3. päev: seiklus- ja loomepäev (21.06)

Tänaseks päevaks oli seikluspäev, mis algas toreda hommikuvõimlemisega, kus kõik said liigutusi ette näidata ning teised tegid järgi. Uneliiv silmist pühitud ja lihased lahti venitatud, suundusime tube koristama. Pärast seda liikusime rivistusele, kus laagrilipu heiskas seekord Janeriin. Rivistus tehtud, suundusime hommikusöögile, milleks olid täna hommikuhelbed ning kõrvale võis teha maitsvaid võileibu.
Kui kõigil oli söödud, kogunesime seminarimaja ette, et ennast gruppidesse jagada ja tegevustega alustada. Jagasime end nelja gruppi. Üks grupp läks seminarimajja, kus sai osa võtta kahest vahvast töötoast: näpuvärvidega kaartide meisterdamine ja sõbrapaela punumine. Teine grupp aga suundus laagrimajja, kus olid jällegi kaks vahvat töötuba: Taevaskoja laagrilehe toimetamine ja näitlemine. Kolmandal grupil aga oli võimalus end proovile panna seiklusrajal ning neljas grupp nautis tõukerattamatka. Tegevused lõpetatud ja kõhud tühjad, läksime lõunasöögile, milleks oli täna maitsev makaronisalat, broilerilihapallid ning põske sai pista magusa karamellikommi.
Lõunasöök söödud vahetasime tegevusi. Need, kes olid enne sees, said nüüd välja minna ning need, kes olid väljas, said sisse minna. Pärast lõunaseid tegevusi ja veidikest puhkust suundusime õhtusöögile. Kokad olid teinud väga head keedukartulid lihakastmega ning kõrvale sai tõsta värskendavat porgandi-ananassisalatit.

Kõhud täis, suundusime rivistusele, kus lipu langetas Eliina. Pärast seda oli aeg õhtuseks ürituseks, milleks täna õhtul oli „Kiiksuga Ringvaade“. Nägime kõmu-uudiseid, ilmateadet, intervjuud Miley Cyrusega, Edgari räppi ja Soome discot. Kõik esitused olid väga vahvad ja naljakad. Kui saade läbi, algas tõeline disko, pärast mida tuli õhtuoode, milleks oli pirn ja juustusai. Öörahu saabus vaikselt ning kõik jäid rahulikku unne.

Parimate soovidega Taevaskojast
Taevaskoja Noortelaagri reporterid Anette ja Emili.

Friday, June 20, 2014

II vahetus 2. laagripäev: matkapäev (20.06)

Teiseks laagripäevaks oli matkapäev, mis algas hommikuvõimlemisega. Pärast seda oli aega, et end pesta ja toad korda teha. Seejärel läksime hommikusele rivistusele, kus meid jagati kaheks grupiks ja saime teada, mis meid tänasel päeval ees ootab. Muidugi tuli heisata ka laagrilipp, mille seekord tõmbas kõrgele lipuvardasse sünnipäevalaps Leonid. Kõik koos laulsime talle ka sünnipäevalaulu.
Pärast seda läks esimene grupp sööma ning siis korra tubadest läbi ja otsejoones kanuuparvematkale. Matk oli pikk ja väsitav, 6 kilomeetrit Kiidjärvele. Kui me kohale jõudsime, jagati meid kahte rühma ning igaüks sai endale päästevesti. Sõitsime kanuudega poolteist tundi ning kõndisime veidi ja olimegi jälle Taevaskoja puhkekeskuses.
Kui teine grupp nägi, et esimene grupp saabus, asusid nemad kohe teele. Sellel ajal aga, kui esimene grupp oli olnud matkal, oli teine grupp jõudnud samuti süüa hommikusööki, milleks oli täna maitsev kaerahelbepuder koos kirsimoosiga ning kõrvale sai teha võileibu. Nad olid ka jõudnud valmistada vahvaid kaunistusi õhtuseks playback’iks. Ka esimene grupp tegi omalt poolt vahvaid kaunistusi ning lõpuks sai seminarisaal väga ilus. Lõunasöögiks pakuti imemaitsvat hakklihasuppi ja kompotti vahukoorega.
Kui teine grupp oli tagasi jõudnud ja puhanud pikast matkast, läksime kõik koos õhtusöögile, milleks täna oli riisi-köögiviljaroog sealihaga ja õun. Kõhud täis ja tuju rõõmus, läksime rivistusele. Lipu langetas seekord Anette. Puhkasime veidi ja läksime vaatama playback’i. Seekord oli esitusi koos kasvatajate esitusega 6. Esimesena nägime huvitavat numbri 1182 reklaami. Teisena kuulsime väga sügavalt esitatud laulu „Demons“. Kolmandana pani rahva kaasa elama särtsakas esitus „See viis haaras mind“. Neljandana üllatas meid esitus „Põdramaja“, kus lauldi täitsa oma häältega ja tehti lahedaid liigutusi. Muidugi ei puudu üheltki playback’ilt esitus, kus poleks tehtud end vastassoo esindajaks ning meid üllataski Oliver Lauluga „Single Ladies“. Ja lõpu playback’ile tegid kaasahaarava esitusega vanemkasvataja Kaisa, juhataja Anni ja seiklusjuht Linda looga ChaChaCha ning vahvate liigutustega. Pärast playbak’i kõlas üle maja vali muusika, see tähendas, et oli aeg diskoõhtuks.

Kui jalad olid tantsimisest väsinud, suunduti õhtuootele. Seekord maitses hästi nii võileib kui ka küpsised koos tee või morsiga. Väikeselt einelt suunduti otsejoones õhturingi, kus saadi infot järgmisel päeval toimuva seiklus- ja loomepäeva kohta ning räägiti läbi mõned murekohad. Voodisse jõudsid kõik üsna kiiresti, sest päev oli väsitav ning täis toredaid hetki.

Thursday, June 19, 2014

Laagrisuvi 2014 II vahetus – meeskonnatööpäev (19.06)

Täna, 19. juunil algas Taevaskoja noortelaagri teine vahetus. Esimesed laagrilised saabusid veidi enne kümmet. Esimene laagriline oli seekord Karel. Kuni kella 12ni saabus laagrilisi aina juurde, kuni viimaks oli kohal kogu laagripere.
Alustasime oma päeva nagu alati – tutvusime laagri territooriumiga ja sõlmisime erinevaid kokkuleppeid. Pärast seda oli rivistus, kus laagri avamise puhul heiskas lipu Liis Laagrimajast. Laagri avasõnad lausus laagrijuhataja Anni, kes tervitas toredalt kõiki laagrilisi. Seejärel tutvustas ta kasvatajaid, kelleks selles laagrivahetuses on Martin, Rait, Sandra, Liis, Alice ja Egert. Edasi sai sõna laagri vanemkasvataja Kaisa, kes rääkis täpsemalt, mis järgneva nädala jooksul ees ootab. Vajalik info kuuldud ja kõrva taha pandud, läksime lõunasöögile. Kokad olid teinud maitsva seljanka hapukoorega ja mannavahu piimaga, mis täitis kõigi kõhud.
Nüüd oli aeg üksteisega tuttavaks saada. Mängisime palju huvitavaid mänge, mis aitasid meil nimesid mällu kinnistada. Pärast seda oli noortel aega 30 minutit, et valmistada vahvaid toasilte, kuhu nad kirjutasid selles toas elavate inimeste nimed, mis neil ühist on ja kaunistasid, nagu soovisid. Mängud mängitud ja kõhud tühjad suundusime õhtusöögile. Meid ootas õhtusöök, milleks olid väga maitsvad makaronid hakklihaga, ja soovi korral sai lisada ketšupit.
Pärast õhtusööki läksime rivistusele ja laagri lipu langetas esimesel õhtul Lizette. Seejärel plaanisime minna Taevaskotta, kuid tugeva vihma tõttu jäi jalgsimatk Taevaskotta ära. Pidanuks andma laagrivande Taevaskoja, tegime seda hoopis seminarisaalis. Kõik laagrilised andsid pühaliku vande ja neist said täieõiguslikud Taevaskoja laagrilised. Pärast seda oli meil üpris palju aega, mis veedeti mõlema maja rahvaga seminarisaalis. Kasvataja Alice õpetas meile vägevaid samba-liigutusi, ja mängisime mõned mängud.
Kella kümne ajal söödi veel päeva viimane söök, milleks oli kohuke ja joogijogurt. Seejärel suunduti oma majadesse, et võtta kokku päeva muljed õhturingis ning rääkida läbi tähtsamad punktid järgmise päeva osas. Kell 23.00 alustasid kasvatajad ringkäiku, et kontrollida, kas öörahu on saabunud kõikidesse tubadesse ning soovisid lastele head und, sest järgmisel päeval ootas ees väsitav kuid põnev kanuuparvematk.


Tervitustega Taevaskojast reporterid Anette ja Emili.

Monday, June 16, 2014

I vahetuse seitsmes päev: Soovidepäev 16.06

Täna hommikul, 8.45 kui äratuskellad helisema hakkasid, olid ka kasvatajad peatselt laagriliste uste taga. Kerge viisijupiga sai äratatud ka suurimad unimütsid. Siiski oli näha, et mida laager edasi, seda vaevalisemaks on muutunud ka ärkamine. Uni on paratamatult magus. Hiljem suunduti tantsulisele hommikuvõimlemisele, kus pühiti silmist viimnegi uni. Tuppa naastes käidi pesemas ja korrastati toad ning juba oligi kätte jõudnud aeg suunduda hommikusele rivistusele. Lipu heiskas Endrik. Saanud kiire ülevaate eesootavast päevast, suundusid noored hommikusöögile, milleks olid hommikuhelbed ja võileivad.
Seejärel suundusid laagrilised taas oma tube korrastama ja hommikuseks tegevuseks ettevalmistama. Kõikide noorte soovil korraldati taaaskord üks põnev ja seiklusterohke luurekas. Kolme võistkonna – halli, musta ja sinise tiimi vahel toimus tõeline tagaajamine ja röövitud sai nii lippe kui ka köisi. Mängu muutis põnevamaks veel territooriumile peidetud „meremees“, mis andis leidja võistkonnale mitmeid lisapunkte. Aja möödudes oli aeg otsustavaks lahinguks ja laagrilised jaotati kahte rühma, seejärel­ tagaajamine jätkus. Veel viimase ülesandena otsustati sooritada lisaülesanne, et selgitada võitjatiim. Ülesanne polnud raske ja ajaliselt olid võistkonnad tasavägised. Otsustavaks osutus ühe võistkonna väike eksimus, kuid polnud hullu. Noored olid endiselt rõõmsad ja ärevad, kuid ometi oli tunda väikest väsimust.
Luuramine pole kunagi olnud kerge. Edasi suunduti saali, kus mängiti mitmeid vahvaid mänge. Noorte lemmikuks osutus mäng „Leiutajad“. Meie laagrilistel on palju vahvaid leiutisi – toolilkiikumisealarm, elektriline muusikat mängiv hambhari, vibreeriv äratuskellaga voodi jpt. Kätte jõudis lõunasöögiaeg. Kõhtu täitis kana­makaronisupp ja magustoiduks karamellikissell maasikamoosiga. Kõhud täis ja tuju hea – jõudis kätte vaikne tund ehk siesta, mille ajal sai energiat koguda ja hinge tõmmata.
Kella viiest jätkusid saalis mängulised tegevused. Kahjuks oli
pärastlõunane aeg vihmane ja tegevused viidi läbi tubastes tingimustes. Aeg jooksis armutult ning juba jälle oli aeg kosutavaks vahepalaks. Kokad olid meile valmistanud maitsva salati, mille kõrvalt ei puudunud ka grillvorstid ja värske salat. Õhtul ootas meid taaskord laagripäeva ametlik osa – rivistus. Lipu langetas laagriline Taavi. Kätte oli jõudnud meie viimane ühine õhtu Taevaskojas. Õhtuseks ürituseks oli Taevaskoja Noortelaagri traditsiooniline sündmus – Agnese ja Gabrieli valimine. Päeva jooksul valmistasid osalised üksteisele lillekimpe, lipse ja armastuskirju. Üheks võistlusvooruks oli ka ühise talendi näitamine. Esimese vahetuse Agneseks ja Gabrieliks valiti Miia­-Liisa ja Taavi. Laagri lõpetas lõpupidu, mille käigus jagati tänukirjad ja meie tantsuplatsi vallutasid meie tublid tantsijad. Õhtuooteks oli kauaoodatud küpsisetort. Toimetustega ühelepoole jõudes ja pesus käidud – algas öörahu ja laagrilistel oli aeg suunduda oma tubadesse.
Noored oli tegusast päevast väsinud ja peatselt valitses majas vaikus. Juba homme jääb meie kallis laagrimaja tühjaks, sest noortel on aeg suunduda oma igapäevaste tegemiste juurde ­ koju.


I vahetuse kuues päev: Ökopäev 15.06

Meie 6. laagripäev, mis seekord kandis nime ökopäev, algas taaskord reipa hommikuvõimlemisega. Viimane uni silmist võimeldud ja end korda seatud, suundusime rivistusele. Tänasel hommikurivistusel heiskas lipu meie tubli laagriline Andris. Peale rivistust sõime neljaviljaputru koos maitsva maasikamoosiga, kes tahtis, sai endale teha ka võileibu. Kui kõhud täis, koristasid noored oma toad ja korjasid kokku tuppa kogunenud prügi, et neid saaks hiljem tegevustes kasutada.
Kella poole kaheteistkümne paiku tulid meile külla neli toredat inimest, kes rääkisid noortele taaskasutusest ja selle võimalustest. Noored jaotati kolme rühma ja igaüks sai omale taaskasutuse- ja ökoteemalise rühmanime välja mõelda. Rühmanimedeks olid Öko, Öko- rühm ja Ahvid. Noortele näidati ka pilte, kus olid peal taaskasutatavatest materjalidest tehtud esemed ja neil tuli ära arvata, milliseid materjale oli antud esemete valmistamisel kasutatud. Samuti istutasid noored munakarpidesse taimi – astrid, tomatit, suvikõrvits, paprika jne. 
Kui noored olid taaskasutuse kohta nii mõndagi juba selgeks saanud, mindi üheskoos lõunasööki sööma. Täna oli söögiks super hea kartuli-vorstivorm, magustoiduks oli rosina-kohupiimakook. Kui kõhud olid täis saanud, läksid kõik laagrilised oma tubadesse puhkama, et pärastlõunasteks tegevusteks taas jõudu koguda. Pärast mõnusat puhkust alustasime õhtuse moeshow ettevalmistustega- ülesandeks oli valmistada taaskasutatavatest materjalidest riideid ja kostüüme, mida õhtusel üritusel ka teistele esitleda. Riiete valmistamine prügikottidest, krepp-paberist, tapeedist ja vanadest ajakirjadest valmistas noortele suurt elevust, kõik olid ametis enda kollektsiooni valmistamisega. Kui kostüümid tehtud, läksime sööma – menüüs oli keedukartul ja Kurzeme strooganov ning hooajasalat. 
Seejärel oli aeg õhtuseks rivistuseks, kus räägiti tänase päeva tegemistest ja kordaminekutest. Lipulangetamise au sai endale meie armas Liina. Peale rivistust kogunesime kõik seminarisaali ja alustasime õhtu suursündmusega - moeshow'ga ,,Öko on popp“. Kui kõik kollektsioonid said tutvustatud, jätkasime oma õhtut diskomaratoniga, mille põhjal selgitasime laagriliste seast välja tantsukunni ja tantsutsiki. Kui jalad olid tantsukeerutamisest juba väsinud, said kõik süüa õhtuoodet, milleks täna oli kõikide lemmik – pähklikreemi sai ja köögiviljalõigud dipikastmega. Peagi oli ka aeg öörahuks ja kõik laagrilised jäid homse soovidepäeva ootuses magama.

Sunday, June 15, 2014

I vahetuse viies päev: Elamusmängude päev 14.06

Tänane tegus päev algas meie laagrilistel muusika saatel. Ärkamine oli raske ja uni magus, kuid sellest hoolimata jõudsid kõik noored hommikusele võimlemisele - sai liigutada nii varbaid kui ka  puusi. Tagasi tuppa jõudes käidi pesus ja korrastati toad, et saaks jälle kõik koos rivistusele sammuda ja uuele päevale rõõmsalt vastu astuda. Laagripäeva alustas lipu heiskamisega Siim.  Edasi suundusid laagrilised päeva esimesele söögile, milleks oli hommikuhelbed/müsli piimaga ja võileivad. Pärast kosutavat einet suunduti rõõmsalt hommikuste tegevuste juurde. 
Tänase päeva teemaks oli mängudepäev, mille raames toimusid erinevad meeskondlikud tegevused, mis arendasid noorte koostööoskust, läbisaamist rühmaliikmetega ning erinevate takistuste ja katsumuste ületamist. Enne ülesannete juurde suundumist püstitati koos ühised eesmärgid, mille poole püüelda ja rühmasisesed kokkulepped rühma edukaks toimimiseks. Nelja grupina seigeldi laagriterritooriumil ja sooritati mitmesuguseid vahvaid ning mõtlemist vajavaid ülesandeid. Tähtis polnud võit vaid kõikide noorte osavõtt. Hiljem analüüsiti rühma toimimist, ebaõnnestumisi ja õnnestumisi. Taaskord oli aeg suunduda kõhtu täitma – frikadellisuppp ja magustoiduks kissell kohupiimaga. 
Pärast sööki algas siesta, millest ei tahetud täna sugugi osa saada. Erinevaid emotsioone oli palju ja kasvatajatel oli tükk aega tegemist, et majja vaikust saada. Lisaks puhkamisele said soovijad teha ettevalmistusi õhtuseks ürituseks, milleks oli playback, aga sellest veidi hiljem. Pärast vaikset tundi oli aeg õhtusteks tegevusteks ja ülelaagriliseks luurekaks. Laagrilised jaotati kolme rühma ja algas jaht vastaste lippudele. Sai luurata, mõelda skeeme ja veeta aega oma sõprade seltsis. Meeleolud olid ärevad ja kõikidel noortel olid omad rollid täita. Vastavalt kapteni antud korraldustele sai olla kaitsja, luuraja kui ka ründaja rollis. Vihm meid suurel määral ei heidutanud ja kõik toredad tegevused said ilusti tehtud. 
Nüüd oli aeg suunduda õhtusöögile. Täna täitis meie kõhtu maitsev guljašš keedukartuliga, mille kõrvale sai nosida otseloomulikult ka värsket hooajasalatit. Olles natuke puhanud ja hingetõmmanud seati sammud taaskord rivistusele, et langetada laagrilipp. Lipu langetas laagriline Kristo. Oli aeg suunduda saali õhtust üritust nautima. Vahvad etteasted ootasid oma aega. Kuulda ja näha sai kuulsusi nii Eesti kui ka välismaa suurtelt lavadelt – alustades Getter Jaani ja Ice Creami kunagise hitiga „Helista mulle mobiilile“ ning lõpetades Gangnam style`ga. Esinejaid ja kaasaelajaid jagus ning laagriliste meelt lahutasid ka kasvatajate põnevad ja üllatusterohked etteasted. Kontserdi lõpus suundusid kiiremad juba kärmelt pesema ja seejärel ootas meid juba õhtuoode, milleks oli tükike arbuusi ja kaks võileiba. Hiljem said soovijad elada kaasa Uruguai ja Costa Rica jalgpallimängule. Peatselt saabus öörahu ja noored said minna eelseisvaks päevaks välja puhkama. Homme ootab ees ökopäev, mis annab noortele võimaluse tutvuda suuremal määral keskkonnateemaga ja homne õhtu saab sisustatud ei millegi muu kui meie oma moeshow`ga.

Saturday, June 14, 2014

I vahetuse neljas päev: Loomepäev 13.06

Nii nagu laagri teisedki päevad, algas ka loomepäev virgutava võimlemisega, seejärel tubade koristus ning võis rivistusele liikuda, kus seekord heiskas lipu Astrid. Rivistuselt oli aeg edasi liikuda sööklasse, kus meid seekord ootas imemaitsev mannapuder ja võileivad. Kõhud täis, kogunesime seminarimaja ette, et ennast gruppidesse jagada ja tegevustega peale hakata. Tänasesse päeva mahtus 4 erinevat töötuba, milleks olid: näpuvärvidega kaartide meisterdamine, sõbrapaela tegemine, Taevaskoja laagri ajalehe toimetamine ja näitlemine. Kasutades näpuvärve oli kõigil võimalus teha kaarte kallitele inimestele. Välja tulid väga vahvad ja värvilised kaardid. Sõbrapaela tegemine, mis osutus väga populaarseks, sooviti ka mõni teinekord teha. Nüüdsest kaunistavad meie laagriliste randmeid kaunid käepaelad, mille tegemiseks kasutati erinevaid tehnikaid. Valmis ka Taevaskoja ajaleht, mis sisaldas endas intervjuusid, kasvatajate iseloomustusi ja laagriliste tegemisi ning otseloomulikult kaunistasid teksti ka vahvad joonistused. Käeliste tegevuste vahele oli noortel ka võimalik näidelda, esialgu harjutasime emotsioone ja kehakeelt ning siis oli noortel ülesandeks lavastada üks etüüd etteantud teemal. Teemad olid järgmised: “Pariisi modellid Taevaskojas kanuutamas”, “Mummulised kummikud lendavad lennukiga Egiptusesse”, “Banaanid poes kingi ostmas”, “Pingviinid jälitamas pangaröövleid”. Kõigi nende vahvate töötubade vahele jäi ka lõuna, kus meile pakuti imemaitsvat borŠi suppi ja magustoiduks saiavormi. Peale selle oli lõunal ka siesta, kus kõigil oli võimalik puhkehetkeks, et õhtul jälle värske olla. Kui aga kõik töötoad olid läbi käidud, oligi päev juba õhtus ning meid ootasid kalapulgad, ahjukartulid ja salat. Kõhud jälle täis, liikusime õhtusele rivistusele, kus seekord langetas lipu Martin. Rivistuselt liikusime edasi õhtusele üritusele, milleks seekord oli “Sinu kasvataja kõlab tuttavalt”, kuulsime ja nägime mitmeid armsaid etteasteid ja vaeva oli nähtud palju. Etteasted vaadatud, pidasime maha väikse disko ning liikusime tagasi laagrimajja, et end magamaminekuks valmis panna, sinna sisse kuulus ka väike kaneelirull ja jogurt, et kõht öösel tühjaks ei läheks.

Friday, June 13, 2014

I vahetuse kolmas päev: matkapäev 12.06

Kolmandaks laagripäevaks oli matkapäev, mis algas taas äratava hommikuvõimlemisega. Hommikuse virgutusega pühkisime silmist viimase uneraasu ja seejärel suundusime hommikusele rivistusele. Matkapäeva
laagrilipu heiskas Sirli. Seejärel rääkis vanemkasvataja Kaisa, mis meid tänasel päeval ees ootab ja siis suundusime juba hommikusöögile.  Kõht sai hommikuhelbeid ja maitsvaid võileibu kenasti täis. Siis läks juba kiireks, ees ootas matk ja kotti tuli pakkida joogipudel ja vihmakeep. Matkasime Kiidjärve looduskeskusesse, kust algas kanuuparve matk. Minnes oli ilm ilus, aga poole matka ajal keeras ilmataat meie vastu ning õues hakkas vaikselt tibutama. Kui kanuuparve matk läbi sai, siis liikusime kiiruga laagrisse tagasi, kuna vihmasadu hakkas tugevnema.

Laagrisse tagasi jõudes võtsid kõik märjad riided kiiresti seljast ära ja suundusid lõunat sööma. Seekord täitis meie kõhud maitsev makaronisalat, kanapallid ja magusad karamellkommid. Loomulikult said kõik soovijad ka kuuma teed, et viimnegi külmaraas eemale peletada. Kuna matk oli päris väsitav, siis oli siesta ajal maja mõnusalt vaikne ja saime puhata.

Pärast siestat mängisime saalis mänge ning veetsime lõbusalt aega. Saime proovida pimeaeroobikat ja alpinisti. Nalja sai palju ja mängud olid lõbusad.
Kui mängud mängitud said, siis sõime õhtusöögi, milleks oli keedukartul lihakastmega ja maitsva värske salatiga. Pärast õhtu sööki suundusime õhtusele rivistusele ja langetasime lipu. Rivistuse lõppedes läksime saali nautima õhtust TVshowd. Üritusel oli seitse erinevat etteastet, mis olid kõik väga huvitavad ja neid oli
ka põnev vaadata. Peale seda näitasid noored diskol tantsides oskusi. Kui tantsud tantsitud said, läksime nautisime õhtuoodet ehk siis sooja juustusaia ja värskeid puuvilju. Seejärel tegime õhtused toimetused ära ja sättisime magama, et järgmiseks päevaks valmis olla.

Pimeaeroobika

Parvematk

Teel Kiidjärvele

Thursday, June 12, 2014

I vahetuse teine päev: Seikluspäev 11.06

Teiseks laagripäevaks oli seikluspäev, mis algas hommikul virgutava hommikuvõimlemisega, pärast seda oli aeg toad korda teha. Seejärel suundusime hommikusele rivistusele, kus saime teada, mis meid tänasel päeval ees ootab. Laagrilipu heiskas Nikita ning seejärel oli aeg süüa neljaviljaputru ja maitsvaid võileibu, et oleks päeval jaksu tegutseda. 

Päeva jooksul oli kõigil soovijatel võimalus turnida seiklusrajal. See võimalus põhjustas laagriliste seas ka enim põnevust, sest kõrgustes ronimine pakkus kõigile võimalust panna proovile oma tasakaalutunnetus ja ületada oma kõrgusekartus. Kes raskematel turnimiselementidel ronida ei julgenud või jaksanud, said nautida meeleolukat sõitu zip-linel. 

Seiklusrajale palju alla ei jäänud ka tõukerattamatk, mis viis meid Emalätteni. Seal oli meil võimalus juua puhast allikavett ning pesta sellega nägu, legendid ju räägivad, et sel on noorendav mõju. 

Seiklusraja, tõukerattamatka ja pushpalliturniiri vahele jäi lõunasöök, milleks oli kosutav värskekapsasupp ja rosinakissell vahukoorega. Kui kõhud täis, siis saime puhvetist head-paremat soetada ning siesta ajaks end mõnusalt puhkeasendisse seada. Pärast puhketundi jätkusid põnevad seiklustegevused.

Päevased väsitavad tegevused seljataga, oli aeg süüa õhtust. Seekord ootasid meid makaronid hakkliha ja ketšupiga. Kui kõhud said täis, siis oli aeg seada sammud lipuväljakule, et langetada seikluspäeva lipp. Seekord sai lipulangetamise au endale Pärast lipulangetamist liikusime saali poole, kus oli võimalus lõõgastuseks nautida Talendishowd. Üritusel astus üles nii tantsijaid, lauljad kui ka muid trikimehi. Talendid vaadatud, oli kõigil, kellel pikast päevast veel jaksu üle oli, võimalus nautida diskot. Seiklusterikka päeva lõpetas õhtuoode ja õhturing, kus sai kõik rõõmud ja mured jagatud ning peale seda võis rahulikult voodisse heita, et järgmiseks vahvaks päevaks valmis olla.

Tublid tõukerattamatkalised

Harjutamas õhtuseks Talendishowks

Tublid talendid esitamas laulu "Impossible"

Wednesday, June 11, 2014

Laagrisuvi 2014 I vahetus: Meeskonnatööpäev

Täna, 10 juunil, algas selle suve esimene laagrivahetus. Juba umbes poole kümne ajal hommikul saabusid esimesed laagrilised ja laagrimaja ümber hakkas vaikselt sagimine pihta. Noorte silmades oli märgata suurt ootusärevust järgnevate laagripäevade suhtes ja rõõmus, et nad on lõpuks laagrisse jõudnud. Kui enamik laagrilisi oli kohale jõudnud, alustasime oma päeva traditsiooniliselt – tutvusime laagri territooriumiga, rääkisime tuleohutusest ja sõlmisime erinevaid kokkuleppeid, et kõik tunneksid end laagris võrdselt ja võimalikult hästi. Mängisime ka tutvumismänge, et kõik laagrilised üksteist paremini tundma õpiksid. Päeva esimene pool möödus linnutiivul ja enne, kui arugi saime, lähenes kell juba kahele.  

Veidi enne kella kahte toimus selle laagrisuve avamine ja esimene laagrilipu heiskamine. Selle au sai seekord endale Hannaleena. Laagri avasõnad lausu laagri juhataja Anni, kes tervitas rõõmsalt kõiki laagrilisi. Seejärel tutvustas ta kasvatajaid, kelles selles laagrivahetuses on Sigrit, Veronika, Mairi ja Stina. Ka seiklusjuht Linda sai rivistusel noortega tuttavaks. Seejärel sai sõna laagri vanemkasvataja Kaisa, kes rääkis lähemalt, mis järgneva nädala jooksul noori ees ootab. Kui vajalik info oli kuulatud, suundusime lõunasöögile. Maitsev seljanka hapukoorega ja mannavaht piimaga täitsid kõigi kõhud.

Kuna esimeseks laagri teemapäevaks oli meeskonnatööpäev, siis tegime pärast lõunasööki erinevaid mängulisi meeskonnatöö tegevusi– Plats puhtaks (svammimäng), ringikuningas, zombie, Loch Ness, torni ehitamine ja palju muud kaasahaaravat. Mängud olid lõbusad ja tegid kõhu jälle tühjaks.

Kell seitse ootas meid õhtusöök, milleks olid paljude laagriliste lemmikud- makaronid hakklihaga ja loomulikult ei puudunud selle kõrvalt ka ketšup, mis nii mitmedki toidud maitsvaks muudab. 

Pärast õhtusööki läksime rivistusele ja laagrilipu langetas seekord Kirke. Seejärel toimus lühike jalgsimatk Taevaskotta, kus kõik laagrilised andisid laagrivande ja neist said täieõiguslikud Taevaskoja laagrilised. Kui tagasi laagrimajja jõudsime oligi aeg end juba magamiseks valmis sättida, sest esimene laagripäev väsitas päris kõvasti. Sellest hoolimata oli noorte tuju endiselt rõõmus ja öörahu saabus väga kiiresti, kell üksteist oli Laagrimaja tõesti vaikseks jäänud.

Saame ühtseks meeskonnaks

Usalduskoridoris lõid kaasa ka laagri juhataja Anni ja seiklusjuht Linda. Usaludskoridori läbisid kõik laagrilised ja see oli tõeliselt närvikõdi pakkuv tegevus!

Kaks korda päevas toimuvad rivistused, kus kogu laager kokku saab.

Laagrivande andmine, I vahetuse laagrilised on nüüd tõelised Taevaskojalased!