Seiklusrikkalt läbi aasta!

Sunday, December 29, 2013

Neljas päev 29.12

Kui kell on 8.59 ja endiselt on kuulda palju unenohinat laste tubadest, siis on teada, et tegu on pühapäevaga. Talvelaagri neljas päev toob endaga kaasa raske ärkamise, veelgi raskema hommikuvirgutuse unise kasvataja Roberti juhendamisel ning juba tuttava hommikusöögi: hommikuhelbed ja võileivad. Rivistusel heiskas seekord lipu Karoliis. Eelneva päeva rallisõidu parimad said autasustatud ning Seikluspäev võis alata.

Esmalt pandi proovile noorte meeskonnatööoskus mängus, mis on inspireeritud Fotojahist ja luuremängudest. Järgnevaks tunniks oli laagri territoorium ja selle lähiümbrus teineteisi luuravaid ja pildistavaid noori täis. Pildid tehtud, tuldi tuppa, et enne naabertalust külla tulnud hobusele istumist loosida välja järjekord ning võtta kerge kehakinnitus. Kahjuks ei olnud Ilmataat meiega tänasel päeval just kõige sõbralikum ning peagi võis tunda kergeid vihmapiiske langemas. Tubli ja veidi väsinud hobu Belle ära saadetud, tulime tuppa soojenema. Selleks ajaks oli nii suurtel kui väikestel seiklushuvilistel kõhud juba tühjad ning peagi võis kuulda matsuvaid suid. Lõunaks saime makaronisalatit broileripallidega ning magustoiduks väike komm. Tänane siesta möödus mõnusas loomingulises meeleolus, nimelt valmistuti õhtuseks Eurovisiooniks. Vaeva nähti kostüümidega, liikumiskavadega ja ka lugude valik oli üsna raske. 

Aeg möödus kiirelt ning peagi tuli minna õhtusele rivistusele. Lipu langetas seekord tubli laagriline Henri. Õhtul sai mängitud seikluslikke tubaseid mänge Ho-Ka-So, Koprapesa, Alpinist ning Ringi kuningas ja natukene jäi noortel ka aega veel viimast lihvi anda enda õhtustele etteastetele. Makaronid hakklihaga, viinamarjad ja piparkoogid söödud, kostüümid selga ja Eurovisioonile. Tänavusel Taevaskoja Talvelaagri Eurovisioonil olid esindatud Eesti, Taani, Rootsi, Serbia, Kosovo, Venemaa, Iirimaa ning Justin Timberlake. Eurovisiooni võitis eriefektidega Rootsi lugu "Popular" laagrilise Patricku esituses. Kerge disko, õhtuoode, isiklik hügieen ning nüüd - unenäod siit me tuleme...

Kolmas päev 28.12

Laupäeva hommik algas seekord vaikselt. Pärast tegevusterohket spordipäeva magasid noored sügavalt ning kuni äratuseni ei kostnud majas ühtegi häält. Lapsed üles aetud, liikusid kõik koos võimlema ning seejärel rivistusele laagripäeva alustama. Laagri kolmanda päeva lipu heiskas Keity. Uudised räägitud, diplomid jagatud, sammusid laagrilised hommikust mannaputru sööma.
Kuna täna oli loomingupäev, siis said laagrilised osa võtta nii mitmestki loomingulisest tegevusest. Kõigepealt avanes laagrilistel võimalus osaleda kolmes erinevas töötoas: kasvataja Linda juhendamisel sai meisterdada plastiliiniga, valmistada erinevaid kaarte ja sõbrapaelu, kasvataja Keio asus lastega Taevaskoja mosaiiki looma ning kasvataja Robert õpetas lastele mõned peotantsu sammud. Töötubades käidud, said lapsed väljas olla ning juba oligi aeg lõunat süüa, milleks oli kapsa-hakklihahautis keedukartuliga ja magustoiduks õuna-leivavorm piimaga. Söömisele järgnes puhkeaeg ning kui lapsed olid hinge tõmmanud ja oma sõpradega toredasti mänginud, mindi kogu laagriga lippu langetama. Seekord langetas lippu Marcus. Pärast seda jõudis kätte aeg piparkooke teha. Jaguneti mitmeks meeskonnaks ning piparkookide valmistamise ja kaunistamise kõrval tuli igal meeskonnal mõelda välja üks vahva lugu, mis räägiks nende tehtud piparkookidest. Kõigil oli väga lõbus ning ülesandega saadi suurepäraselt hakkama.

Täna toimus Taevaskojas masinate ralli õhtu. Kõik laagrilised said kasvatajate toel kas üksi või koos sõpradega omale papist võidusõiduauto valmistada. Üle tunni käis seminarisaalis usin töö, vahendid käisid käest-kätte, lapsed nägid palju vaeva oma autode kallal ning kui lõpuks meisterdamisega ühele poole saadi, tutvustas iga meeskond oma autot ka teistele. Seejärel oli neil võimalik võtta osa rallivõistlusest, kus puhumise abil pidi auto võimalikult kiiresti finišijoone ületama. Võistlus lõppenud, liiguti õhtuootele, milleks olid päeval tehtud piparkoogid. Kui iga meeskond oma jutukese ära rääkis, asuti sööma ning juba oligi aeg hambaid pesta ja magama minna.

Friday, December 27, 2013

Teine päev 27.12

Talvelaagri spordipäev algas enne äratuskella laagriliste vaiksete sammudega maja peal, kuna nii mõnigi laagrilaps on harjunud ärkama varem. Pärast äratust vedasid unised laagrilised on ennast õue, et seal üks tore hommikuvõimlemine teha ning uhkelt ka laagrilipp heisata. Spordipäeva laagrilipu heiskas Kristel. Kui hommikuhelbed söödud, sammusid laagrilised rivistusele, mõned reipamalt, teised loiumalt. Rivistusel räägiti päevaplaanist ning võeti suund meid ootava bussi poole.
Tänast spordipäeva alustasime sõiduga Põlva politsejaoskonda, et tutvust teha Eesti politsei tööga. Meid võtsid seal vastu noorsoopolitsei Riina ning ametnik Silver. Meile näidati politseimaja ja tutvustati tööd politseijaoskonnas. Hiljem saime tutvuda liikluskaamera ja alkomeetritega. Tehti ka test, kus kasvataja Keio jõi Kalja ning koheselt näitas alkomeeter 0,13 promillist joovet, mis aga kahe minuti pärast oli uuesti nullis. Laagrilised said istuda ka politseautos, katsuda relvi ning Põlva liiklust kaameratest jälgida. Oma külaskäigu Põlvasse lõpetasime poolunise bussisõiduga tagasi Taevaskotta, oli laagrilistel aega õhtuseid reklaame mõelda ja harjutada.
Pärast kosutavat lõunasööki, milleks oli borš ja kohupiimakook, ning puhketundi jätkus teine päev lipu langetamise ning seejärel sportlike mängudega.  Lipu langetas tubli laagriline Marek. Pärast seda püüti pimeduse varjus vastasmeeskondadelt lippe varastada. Mängus oli oluline strateegia, sest pesasid valvati hoolega. Pärast suurt jooksmist jätkasime spordipäeva saalis, kus pandi proovile täpsus ja osavus – toimus kaheosaline võistlus „kalapüüdmine“ ja „korgivise“. Meelekindluse proovilepaneku järel tantsiti üheskoos „peegelaeroobikat“, mis kulutas kõigi energiat sedavõrd palju, et õhtused kotletid, kartulipuder ja värske salat maitses kõigile hästi.
Kell 20.00 kogunesid kõik laagrilised seminarisaali, et harjutatud reklaamid ka teistele esitada. Oma etteasted esitlesid pooled laagrilised ning usinamad koguni kaks-kolm reklaamklippi. Esitlemisele tulid erinevad toidud, tarbeesemed kui ka puupilpad. Üllatusreklaamiga astusid lavale ka kasvatajad. Pärast pikka päeva oli lastel võimalus oma viimane energia tantsuplatsil kulutada ning seejärel mindi sööklasse, kus ooteks pakuti pähklikreemisaia ja teed.

Teguderohke, kuid aktiivne päev oli läbi saamas. Veel oli vaja käia pesemas ning siis, kell 23.00, saabus öörahu, et noored saaksid koguda energiat järgmise päeva tegevuste jaoks. 

Thursday, December 26, 2013

Talvelaager 2013: Esimene päev 26.12

Täna sai avapaugu 2013. aasta viimane laagrivahetus - Taevaskoja Talvelaager! Paraku ei ole selle aasta talvine laagrivahetus just väga talvine, aga korraldajad on kokku pannud vahva kava. Kõik ikka selle nimel, et kohale saabunud noortel oleks põnev ja sisukas jõuluvaheaeg.

Esimene laagriline Ron jõudis Taevaskotta kella poole kümne paiku. Teda võtsid rõõmuga vastu kasvatajad Linda, Keio ja Robert. Järgemööda hakkasid saabuma ka ülejäänud laagrilised. Keskpäeva paiku olid kõik kohale jõudnud ja esimest korda kogunesime Laagrimaja II korruse puhkeruumis. Saime üksteisega tuttavaks, panime paika reeglid ja tutvusime kodukorraga. Seejärel läksime õue, et üle vaadata laagri territoorium. Ilmaga täna vedas, vihma ei sadanud ja üht-teist sai isegi õues teha. Kell 13.45 ootasid laagrilisi laagri juhataja Anni ja vanemkasvataja Kaisa laagri avamisele. Esimene laagriline Ron heiskas laagrilipu, vanemkasvataja rääkis, mis laagrilisi ees ootab ja seejärel läksime sööma. Lõunasöögiks oli maitsev seljanka hapukoorega ja magustoiduks mannavaht piimaga.

Pärast kosutavat lõunasööki tõmbasime hetkeks hinge ja juba asusime jälle tegutsema. Mängisime mõned mängud, laagriliste toad said kenad sildid ja julgemad pidasid maha jalkamatši. Kella viie paiku langetas Keity tõrvikuvalgel laagrilipu. Seejärel läksime üheskoos seminarisaali, kus mängisime mõned lõbusad meeskonnamängud. Õhtusöögiaeg saabus kiirelt - keedukartulid hakklihakastme ja hapukapsa ning kurgisalatiga täitsid meie kõigi kõhud.

Pärast õhtusööki moodustasid laagrilised kolm gruppi, iga grupp sai lõbusa ülesande - naljakatel teemadel tuli välja mõelda väike etendus. Üheks teemaks oli "Ämblikmees ja Pöial-Liisi ületavad lompi", teiseks teemaks "Batman ja Hello Kitty päästavad rohelised jõulud" ja kolmandaks teemaks "Raudmees ja Minni shoppavad Viru Keskuses". Kõik said suurepäraselt hakkama, nalja ja naeru jagus omajagu. Laagrilised andsid ka kasvatajatele teema - "Strippar Marco ja Marilyn Monroe solaariumis". Pärast suurt mürgeldamist suundusime sööklasse, kus sõime õhtuooteks maitsvaid küpsiseid ja jõime teed. Seejärel jõudis kätte öörahu aeg ja nüüd puhkame välja homseks tegusaks päevaks.